T-exkurze

Chromatografické techniky pro vyšetření potravinářských vzorků

Instituce: Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav: Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti: Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři: MSc. Dani Dordevic, Ph.D.

Popis:

Jaké jsou principy chromatografie?
Jak funguje kapalinová a plynová chromatografie?
Na T-exkurzi se naučíme základní principy chromatografických technik. Studenti prakticky zanalyzují vzorky potravin pomocí kapalinové a plynové chromatografie. Studenti také prakticky provedou tenkovrstvou chromatografii. Podíváme se na možnosti aplikace chromatografických metod na potravinářské vzorky.
Vysvětlíme si základní části chromatografického systému: mobilní a stacionární fázi. Studenti se také naučí pracovat v softwaru, který se používá pro kapalinovou a plynovou chromatografii: ChemStation a OpenLab. Studentům se také vysvětlí, jak se vyhodnocuje získaný chromatogram a základní termíny, které se používají pří kvalitativním a kvantitativním hodnocení chromatogramu: retenční čas, externí a interní standard, atd.
Cílem exkurze je seznámit Vás s možností aplikace chromatografických metod a technik pro analýzu potravinářských vzorků a jak správně vybrat druh chromatografie, kolonu, mobilní fázi, detektor a adekvátní přípravu vzorků.