Vaření piva

Instituce: Vysoké učení technické v Brně
Fakulta/ústav: Fakulta Chemická
Další údaje o pracovišti: Laboratoř senzorické analýzy, Ústav chemie potravin a biotechnologií
Lektoři: Ing. Jaromír Pořízka, Ph.D.

Popis:

Dej bůh štěstí budoucí sládku!

Chtěl by ses dozvědět, jak se vyrábí pivo? A že je možné si ho uvařit i doma? Chtěl by sis vyrobit své vlastní? Druhů piv je nepřeberné množství a díky této T-exkurzi se můžeš dozvědět jaké zajímavé fyzikální a chemické procesy probíhají během jeho výroby. Pokud budeš dávat dobrý pozor a budeš se snažit, možná uvaříš pivo, které si běžně v obchodě nekoupíš. Tvůj recept totiž může být originál. Vaření piva je zábavné, uspokojující a tvůrčí a skrývá se v něm mnoho zajímavé vědy.

V T-exkurzi se dozvíš o tom, jak se ze základních surovin vaří nejkonzumovanější alkoholický nápoj na území Česka - Pivo. Poznáš, jaké je chemické složení piva, jak se z obilí vyrábí slad, proč je chmel hořký a aromatický, proč kvasinky zpracovávají cukry na alkohol, co je to Ale nebo ležák… Na tyto a spoustu dalších otázek si během společného času odpovíme.V praktické části si poté připravíme recept na pivo, které si uvaříme. Budeme postupovat pěkně od začátku - šrotování sladu, přes rmutování, scezování, chmelovar až po samotné kvašení díla.