Zdravé a nezdravé cukry. Sacharosa vs. palatinosa.

Instituce: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Fakulta/ústav: Farmaceutická fakulta
Další údaje o pracovišti: Ústav chemických léčiv
Lektoři: doc. RNDr. Jiří Pazourek, Ph.D.
Studenti: Bára Sobotková - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace

Popis:

Cukry patří mezi nejdůležitější složky potravin. Konzumuje různé, v některých potravinách výrobci nahrazují sacharosu či glukosu, v poslední době se používá "zdravý" cukr palatinosa (např. ve výživě pro sportovce). Jak je v potravinách odhalíme? Separační metody (např. kapalinová chromatografie, HPLC) pomohou oddělit tyto látky ze složité směsi a speciální detektor (Evaporative light-scattering detector, ELSD) pomůže tyto látky "vidět".